Plannen voor 450 starterswoningen in Amsterdam-Noord
05 augustus 2024

Circa 450 studio’s en appartementen in de sociale en middeldure huur. Veel gedeelde ruimtes en plek voor een maatschappelijk buurtinitiatief. Dat is project ‘De Zuidkaap’ dat Doniger Urban Developments wil realiseren aan de Hilversumstraat in Amsterdam-Noord. Wat het project extra bijzonder maakt is dat inwoners van het stadsdeel Amsterdam-Noord voorrang krijgen. De gemeente Amsterdam tekende op 17 juli de afsprakenbrief om dit plan verder in procedure te brengen. De komende periode gaat Doniger de mogelijkheden voor De Zuidkaap verder onderzoeken en worden buren en geïnteresseerden betrokken bij een participatieproces.

Project De Zuidkaap krijgt vorm

De Zuidkaap is gepland op het deels ongebruikte parkeerterrein naast gebouw De Noordkaap aan de Hilversumstraat 316, dat eveneens in eigendom is van Doniger en wordt gehuurd door het Leger des Heils. In De Zuidkaap is plek voor ongeveer 450 studio’s en appartementen, waarvan 240 in de sociale huur en 212 in de middeldure huur. Een gezamenlijke lounge, daktuin, koffiecorner en wasserette stimuleren ontmoeting. Op de begane grond is er ruimte voor een gezellig café en een maatschappelijk buurtinitiatief waarvan Doniger de invulling samen met de omgeving wil bedenken.

 Kans op woning in stadsdeel

Met De Zuidkaap hoopt Doniger jongvolwassenen en starters uit de directe omgeving en de rest van Amsterdam-Noord de kans te bieden op een fijne woning in hun eigen stadsdeel. Daarom wil de ontwikkelaar minimaal 25 procent van de woningen toewijzen aan deze doelgroep.  Astrid van den Berg, directeur ontwikkeling bij Doniger: “Wij zien een grote maatschappelijke opgave om juist starters aan betaalbare woonruimte te helpen. De Zuidkaap kan daar een flinke bijdrage aan leveren.” Mogelijk krijgen ook mensen met een cruciaal beroep (zorg, onderwijs, politie, GVB) voorrang. Dit idee wil Doniger bespreken tijdens het participatieproces.

Betrekken van de buurt

MVSA-architecten ontwierp de hoofdlijnen van het gebouw. De komende maanden wordt dit verder uitgewerkt, waarbij ook input uit een participatieproces met de buurt wordt verwerkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag aan welke (buurt)voorzieningen behoefte is. Na de zomervakantie vinden de eerste bijeenkomsten plaats.

Naast omwonenden krijgen ook woningzoekenden de gelegenheid om hun wensen en voorkeuren aan te geven. Zij kunnen zich inschrijven als geïnteresseerde via www.zuidkaap.info

Bron: Rodi.nl