menu

The Frame Building

Doniger bereikte in augustus 2017 een akkoord over de aankoop van het kantoorgebouw gelegen aan de Hoogoorddreef 28-40 in Amsterdam Zuidoost.

Verschillende residentiële projecten zijn gepland voor dit deel van Zuidoost – met inbegrip van Doniger’s project aan de Flierbosdreef, de Bijlmerdreef en het naburige ‘Zandkasteel’ –  teneinde het gebied om te vormen tot een woon-, winkel- en werkgebied van hoge kwaliteit, voor gemengd gebruik.

The Frame Building ligt pal naast het winkelcentrum De Amsterdamse Poort. Doniger heeft overeenstemming bereikt met de gemeente Amsterdam om het bestaande kantoorgebouw te slopen en een nieuwbouw woontoren met een hoogte van 55 meter te realiseren. Het ontwerp is gemaakt door MVSA Architects. Het woonprogramma voorziet in 213 appartementen in een mix van sociale huur (69), middeldure huur (37) en vrije sector huur (107). De bouw is medio 2021 gestart en het project is begin 2023 succesvol opgeleverd.

De Flier

Dit in 2001 gebouwde kantoorpand was oorspronkelijk in gebruik door de Amsterdamse Belastingdienst. Het pand is gelegen op de hoek van de Bijlmerdreef en de Flierbosdreef in Amsterdam Zuidoost. In maart 2017 heeft Doniger het pand verworven. B-right Urban Living is co-ontwikkelaar van het project en participeert ook voor een derde deel in de investering. Het gebouw bevindt zich aan de overkant van het nieuwe internationale hoofdkantoor van de ING Bank.

Doniger en B-Right Urban Living zijn erin geslaagd om een functiewijziging te realiseren en hebben overeenstemming bereikt met de gemeente Amsterdam om het gebouw te transformeren naar een woongebouw met 397 huurwoningen. Om dit te realiseren zijn er twee verdiepingen toegevoegd aan het pand.

Het gebouw is van binnenuit volledig gestript en getransformeerd naar woningen en de installaties zijn vernieuwd. De gevels hebben een renovatie ondergaan en er zijn loggia’s toegevoegd. Dientengevolge is het kwaliteitsniveau van het woongebouw bij voltooiing gelijk aan nieuwbouw. De EPC norm van het gebouw ligt onder 0,4 en de appartementen hebben het Energielabel A en A+.

Er zijn 397 appartementen gerealiseerd, variërend van 32 tot 48 m2 en geheel in overeenstemming met het huisvestingsbeleid en de duurzaamheidscriteria van de gemeente. Van de appartementen zijn 308 verhuurd in de sociale huur en 89 verhuurd in de middeldure huur. De bouw is gestart in 2020 en het project is opgeleverd in het laatste kwartaal van 2022. Hierna is het project succesvol in exploitatie genomen en zijn alle woningen en commerciële ruimtes verhuurd. De plint geeft ruimte aan 2.900 vierkante meter VVO voor onder andere horeca, maatschappelijke en commerciële ruimte. Een deel is reeds verhuurd aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In de plint is ook circa 700 m2 aan gemeenschappelijke faciliteiten ten behoeve van de bewoners gerealiseerd. In de aanpalende parkeergarage is een fietsenstalling met ruimte voor 800 fietsen respectievelijk scooters gerealiseerd ten behoeve van de bewoners.

Hillside

Het kantoorgebied Holendrecht – Amstel III is getransformeerd naar een gemengd gebied met werken en wonen. Doniger is eigenaar van het kantoorpand aan de Paasheuvelweg 17. B-Right Urban Living participeert voor een derde deel in de investering en is aangesteld als gedelegeerd ontwikkelaar. Het project Hillside aan de Paasheuvelweg 17 dient als landmark en is één van de eerste kwaliteitsimpulsen in dit gebied. In het voormalige kantoorgebouw Paasheuvelweg 17 zijn 233 starterswoningen gerealiseerd. Aanpalend aan het getransformeerde kantoorpand is een nieuwbouw woontoren gerealiseerd van 48 meter hoogte. 

Eind 2022 zijn de in totaal 233 studio’s en tweekamerappartementen van 21 tot 45 m2 opgeleverd en verhuurd in de sociale huur en middeldure huur sector. 

Bijlmerdreef 101

Doniger verwierf in april 2018 het kantoorgebouw aan de Bijlmerdreef 101 in Amsterdam Zuidoost. B-Right Urban Living participeert voor een derde in de investering. Doniger opereert hierbij als de gedelegeerd ontwikkelaar namens de combinatie van eigenaren.

Verschillende residentiële projecten zijn gepland voor dit deel van Zuidoost, inclusief projecten van Doniger aan de Flierbosdreef, Hoogoorddreef en het naburige Zandkasteel teneinde het gebied om te vormen tot een levendig woon-, winkel- en werkgebied. Bijlmerdreef 101 ligt pal tegenover het nieuwe hoofdkantoor van ING en naast het winkelcentrum De Amsterdamse Poort.

In 2027 zal door middel van sloop nieuwbouw het kantoor ontwikkeld worden naar een woningcomplex met 320 appartementen boven een levendige plint. Het gedifferentieerde woonprogramma wordt zorgvuldig afgestemd met de gemeente Amsterdam en haar huisvestingsbeleid en zal een gebalanceerde mix van betaalbare huurwoningen omvatten. Tot de start van de ontwikkeling is het gebouw verhuurd in een flexibele vorm.

De Noordkaap

Het gebouw De Noordkaap is gelegen aan de Hilversumstraat in Amsterdam Noord, direct naast de afrit S115 van de ringweg A10 en uitkijkend over de stad aan de zuidwestzijde en richting Monnikendam en het IJmeer aan de noordoostzijde. Het hele gebouw (1976) wordt gehuurd door Stichting Leger des Heils: de bovenste vier verdiepingen (9e t/m 12e) van het gebouw zijn in gebruik als kantoor; de onderste acht lagen zijn in 2017 gerenoveerd en getransformeerd naar woningen. Op de begane grond bevinden zich algemene voorzieningen zoals een tweedehands kledingverkoopwinkel en ‘Bij Bosshardt’, een ontmoetingsplek in de buurt waar ook een maaltijd genuttigd kan worden. De toren biedt huisvesting aan circa 70 gezinnen die hier tijdelijk wonen in afwachting van hun resocialisatie. De kantoorvloeren zijn in 2019 eveneens gerenoveerd en opnieuw ingericht.

 

Rijswijkstraat

Het complex te Rijswijkstraat Amsterdam bestaat uit 229 zelfstandige wooneenheden. De studio’s zijn voorzien van een badkamer en een complete keuken. De studio’s worden gemeubileerd en gestoffeerd aangeboden aan de huurders. Daarnaast bied het complex gedeelde voorzieningen zoals een camera bewaakte fietsenkelder, wasruimte, snel internet en een dakterras. De gunstig gelegen locatie te Nieuw-West trekt een diverse doelgroep huurders aan, variërend van starters, expats en studenten. Doniger doet het asset management van dit object namens de eigenaren.

Haven van Huizen

De huidige locatie van Coronel Kartracing aan de Havenstraat in Huizen maakt, als het aan de eigenaren ligt, plaats voor woningbouw. Doniger Urban Developments, tevens mede-eigenaar van de grond, is aangesteld als gedelegeerd ontwikkelaar.

Waar nu nog de kartbaan ligt en diverse kinder- en volwassenactiviteiten plaatsvinden, is het plan gericht op woningbouw dat zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving. Opvallend aan het plan is dat het is afgestemd op doelgroepen die op dit moment nauwelijks een passende woning in de gemeente kunnen vinden: starters op de woningmarkt, singles en senioren waarvan de kinderen uit huis zijn gegaan. Minimaal de helft van de woningen valt in het betaalbare segment (sociale- en middenhuur). Medio 2022 heeft Doniger het plan voorgelegd aan de Gemeente met het verzoek aan het college van burgemeesters en wethouders om op het plan te reageren. Sindsdien is Doniger constructief met de Gemeente in gesprek om tot werkbare afspraken te komen.

In totaal gaat het om circa 300 woningen op de locatie, verdeeld over 8 of 9 gebouwen. Aan de havenzijde gaat het om een bouwhoogte van 12 a 13 meter, in het midden van het plangebied loopt dit op naar 28 meter.

 

Muzenhof

Het Muzenhof is gesitueerd in Amsterdam Oud-Zuid tussen de Cliostraat, Beethovenstraat en Stadionweg. Eén van de rechtsvoorgangers van Doniger heeft het object dat oorspronkelijk bestond uit 124 zeer ruimte appartementen, in 2004 verworven als onaangebroken bezit. Kort na aankoop zijn de appartementen gesplitst en is ongeveer de helft van de woningen individueel verkocht. Sinds 2008 zijn de resterende appartementen aangehouden als duurzame belegging en heeft Doniger het vastgoedbeheer gevoerd voor de eigenaren.

In het eerste kwartaal van 2020 zijn de resterende 53 appartementen in het Muzenhof verkocht aan een grote Nederlandse woningbelegger.

Hendrickszhuys

Doniger heeft 28 comfortabele zorgwoningen gecreëerd aan de Amsterdamse Herengracht 410-412. Het pand is gelegen in de zogeheten “Gouden Bocht”. Een gebied wat over het algemeen wordt beschouwd als een van de mooiste locaties in de binnenstad.

Dit Unesco-monument werd in 1664 gebouwd door de befaamde architect Philip Vingboons en werd de afgelopen 100 jaar als kantoor gebruikt door onder meer de NV Algemene Hypotheekbank. Volgens de annalen is het Koetshuis in de grote achtertuin het oudste koetshuis in Amsterdam.

Doniger is erin geslaagd dit proefproject te realiseren na jarenlange samenwerking met de gemeente Amsterdam en Architectenbureau Van Stigt. Na decennialang gebruik als kantoor, hebben deze unieke panden nu een maatschappelijke huisvestingsfunctie gekregen die tegemoetkomt aan een enorme behoefte in de binnenstad van Amsterdam.

Het Eilandje

Dit voormalige pakhuis op het Eilandje in de Oude Haven van Antwerpen werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd.

De Oude Haven in Antwerpen, het gebied rond het Willemdok, heeft de laatste tien jaar een periode van grote ontwikkeling doorgemaakt en wordt nu beschouwd als het ‘tweede centrum’ van Antwerpen en een aantrekkelijke woonwijk. Tegenwoordig omvat het Eilandje alle moderne troeven gecombineerd met de maritieme charme van weleer.

Doniger heeft het gebouw in 2011 gerenoveerd tot een hoogwaardige kantoorruimte. Daarna is in 2017 / 2018 de bovenste verdieping getransformeerd tot zes riante appartementen met een prachtig uitzicht op de Oude Haven.

Landgoed Bloemenheuvel

Landgoed Bloemenheuvel, gebouwd rond 1845, is gelegen in de groene omgeving van de Utrechtse Heuvelrug maar tevens op enige honderden meters van de A12. Het landgoed is een gemeentelijk monument, bestaat uit ruim 5 hectare en is in het laatste decennium in gebruik geweest als kantoor. Mede dankzij de recente acquisitie van 8.000 m² aangrenzend terrein van de gemeente Driebergen is in 2017 de NSW-status toegekend aan Landgoed Bloemenheuvel.

De bestaande opstallen zijn in 2017 en 2018 grondig gerenoveerd en thans volledig verhuurd als kantoor respectievelijk business centre.  Doniger is voornmens de huidige functie te  verruimen waardoor te zijner tijd een complex van ongeveer 50 nieuwbouw zorg-appartementen op het Landgoed zal worden gerealiseerd.