Eerste paal nieuwbouw Paasheuvelweg 17 geslagen
12 mei 2021

Op dinsdag 11 mei is de eerste paal geslagen voor de te realiseren nieuwbouw op Paasheuvelweg 17. Op deze plek komt een wooncomplex met 233 gestoffeerde en gemeubileerde woningen, horeca, commerciële voorziening en gemeenschappelijke voorzieningen zoals wasmachines, dakterras, parkeergelegenheid en horeca. Doniger Urban Developments en B-Right Urban Living ontwikkelden het complex, in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Dura Vermeer voert de bouw uit van het complex. Eind 2022 nemen de eerste huurders hun intrek.

 

Aan de entree van Amstel III
Het gebouw komt op een prominente locatie: in het hart van de stadswijk Amstel III. Het aanwezige, verouderde kantoorpand van B-Right Urban Living, voorheen Camelot, wordt  getransformeerd en voorzien van een bovendekse parkeervoorziening. Dit gedeelte komt in verbinding te staan met de nieuw te bouwen woontoren van achttien bouwlagen.

 

Astrid van den Berg, Doniger Urban Developments: “Met de transformatie van een leegstaand kantoorgebouw en aanpalend een nieuwbouw woontoren realiseren we een complex met 233 woningen. Doniger speelt daarmee in op de enorme vraag naar betaalbare woningen. Daarnaast zal de aanwezigheid van voorzieningen in de plint zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied”

 

Jos Kellenaers, B-Right Urban Living: “Amstel III is aan het transformeren tot een plek waar wonen met veel gedeelde voorzieningen, werken en recreëren centraal staat. Door de locatie fungeert dit project als eyecatcher aan de entree van het gebied, en draagt het positief bij aan de attractiviteit en leefbaarheid ervan.”

 

De 233 woningen in het pand zijn grotendeels bestemd voor verhuur in de sociale sector. Daarnaast zijn zestien appartementen wat groter en deze komen in het middeldure huursegment. Verder komen er in de eerste vijf jaar 22 niet-gemeubileerde appartementen beschikbaar voor statushouders. Op de begane grond komen een inpandige fietsenstalling, ruimte voor een horecagelegenheid en een commerciële voorziening. Deze ruimtes zijn nog beschikbaar voor geïnteresseerden.

 

Samenwerking met gemeente Amsterdam
Deze ontwikkeling is onderdeel van de transformatie van het voormalige kantorengebied Amstel III – een gebied van meer dan 200 voetbalvelden groot – naar een bruisende woonstad, met in 2024 al 5.000 nieuwe bewoners. De gebiedsontwikkeling doet gemeente Amsterdam in co-creatie met de stakeholders in het gebied. Op de plek van de oude kantoren worden nieuwe woon- en kantoorgebouwen gerealiseerd met voorzieningen, zoals scholen, gezondsheidscentra, horeca en detailhandel. Tesamen gaat dit een levendige stadswijk vormen.

 

Paasheuvelweg 17 ligt in het zuidelijk deel van Amstel III, het Paasheuvelweggebied. Hier komt een woonstad met stadse randen en dorpse binnengebieden, compleet met nieuwe openbare pleintjes en buurtparkjes, die met elkaar verbonden zijn door nieuwe groene wandel- en fietsroutes. De wijk ligt dichtbij station Holendrecht met een trein-, metro en busstation en het sportpark, deze ligt langs het spoor. Om deze vernieuwing zo optimaal mogelijk door te voeren krijgen ook het Stationsplein en het entreegebied van het AMC een nieuw aanzicht.

 

Dirk de Jager, lid van het dagelijks bestuur van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost over de nieuwe ontwikkelingen:

“Zuidoost is een stadsdeel met van oudsher een grote vernieuwingsopgave. Dat geldt ook voor de komende tijd. Tot 2040 komen er 30.000 woningen bij. Een enorme ambitie waarbij we nu al een flinke bouwproductie zien. Daarmee werken we in Amstel III verder aan een bruisende woonstad, een nieuwe wijk, die onderdeel is van Zuidoost en daar andere waarde aan geeft. Mooi dat Doniger en B-Right ook inspelen op de woonbehoefte in Zuidoost. Met ruime aandacht voor sociale en middeldure huurwoningen. Daarmee wordt zeker ook gebouwd voor Zuidoosters. Zodat zij dichtbij familie, vrienden, kennissen kunnen blijven wonen, werken en leven.”